Πολλοί ασχολούνται με την φωτογραφία. Είτε επαγγελματικά, είτε ερασιτεχνικά.
Άλλοι ξέρουν από τεχνικές, άλλοι ξέρουν από τέχνη. Το ένα δεν αναιρεί- αλλά όμως ούτε και προϋποθέτει- το άλλο.
Ας κάνουμε έναν διαχωρισμό λοιπόν.
Επαγγελματίας μπορεί να θεωρηθεί κάποιος που έχει σπουδάσει φωτογραφία σε πρώτη φάση. Ερασιτέχνης μπορεί να θεωρηθεί ο οποιοσδήποτε που έχει μια κάμερα στα χέρια του- ακόμα και την κάμερα του κινητού του, μιας και στις μέρες μας υπάρχει το instagram και όλοι είμαστε εν δυνάμει φωτογράφοι.
Τεχνικές μπορεί να μάθει ο καθένας- τόσα βιβλία κυκλοφορούν. Ο επαγγελματίας σαφώς, πρέπει να τις γνωρίζει. Η τεχνική ωστόσο δεν αποτελεί τέχνη. Μια φωτογραφία είναι μια αντιγραφή αυτού που βλέπεις, είναι "κλέψιμο" απ' την φύση της.
Για τα δικαιώματα τώρα...
Η άποψη μου- που μπορεί να μην μου την ζήτησες αλλά σ' αυτό τον "χώρο" κάνω |εγώ| κουμάντο και θα στην πω- είναι ότι υδατογράφημα μπορεί να βάλει ο καθένας, επαγγελματίας και μη, σε οποιαδήποτε απεικόνιση θέλει.
Είτε είναι η γάτα του, είτε είναι το δάχτυλο του ποδιού του, είτε είναι το milky way στον ουρανό τη νύχτα.
Δικαίωμα να κρίνεις τις φωτογραφίες του οποιουδήποτε έχεις πάντα φυσικά. Το να κριτικάρεις όμως κάποιον ερασιτέχνη, λέγοντας ΕΣΥ μέγιστε φωτογράφε που σε ζητάνε για εκθέσεις συνέχεια και σε όλα τα events της πόλης και οι φωτογραφίες σου είναι MUST για τον τοίχο κάθε σπιτιού, ότι έχει σύνδρομo καταδίωξης επειδή βάζει υδατογράφημα, σε καθιστά άμεσα κομπλεξικό.
Τι φοβάσαι ρε παλικάρι? Μη σου πάρουμε την δουλειά? Αφού εμείς οι ερασιτέχνες είμαστε τόσο δα μικροί μπροστά σου.
Κρίνε τους ερασιτέχνες μόνο αν καταφέρουν να γίνουν καλύτεροι από σένα. Και τότε ξεκίνα να ανησυχείς και να διερωτάσαι μήπως κάνεις κάτι λάθος. Μέγιστε φωτογράφε των Χανίων.
Εμείς έχουμε σύνδρομο καταδίωξης, εσύ κάνεις σαν κατίνα.
Η κλίκα των Λουξ και πάλι στο προσκήνιο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου